De Nationale AI-cursus is het eerste initiatief van de stichting. Een non-profit initiatief van AI for Good (Jim Stolze), ICAI (content/wetenschap) en Elephant Road (online learning), ondergebracht in de Stichting FutureWorkSkills. De online cursus is geïnspireerd op het Finse ‘Elements of AI’. De Universiteit van Helsinki ontwikkelde een AI-cursus voor alle Finnen. In mei 2018 riep Jim Stolze in het Financiële Dagblad op tot een soortgelijk initiatief voor Nederland. 

“Ik had niet verwacht dat die oproep zo veel enthousiasme teweeg zou brengen. Dat er zo veel partijen achter zijn gaan staan, betekent dat we ons doel waarschijnlijk gaan bereiken: iedereen in Nederland bekend maken met AI.”

Jim Stolze

Veel publiciteit over AI gaat over de technologie en de rol die de automatisering zal hebben op banen en op de werkomgeving. Wij denken dat het antwoord op de vragen veel gecompliceerder is. Dat het minder over technologische innovatie gaat en meer over hoe mensen beslissen die technologie te gebruiken. In Nederland hebben velen een mening over AI, maar weinig mensen hebben zich in deze materie ingelezen. Via deze cursus willen we hier verandering in brengen. 

Hoe werkt AI onder de motorkap? Wie is ervoor verantwoordelijk? En wist je dat algoritmen kunnen bijdragen aan het vergroten van ongelijkheid – of juist aan het creëren van eenheidsworst? Hoe gaan we daarmee om? Cruciale vragen!

 

Vanuit deze vraag is de basiscursus AI opgezet. De cursus is bedoeld voor alle Nederlanders: van jong tot oud en van (semi-)overheid, onderwijs en bedrijfsleven. Doel is om meer Nederlanders bekend te maken met AI zodat men weet wat AI voor impact heeft en mee kunnen praten. Bovendien kunnen we door deze cursus mensen enthousiasmeren om meer te willen weten en laten zien welke nieuwe banen AI kweekt. De insteek van de cursus is positief en van deze tijd: online, mobiel, video, animaties en veel interactie. De cursus is eind 2018 gelanceerd en heeft als ambitie is om 1% van de Nederlandse bevolking te bereiken. 

 

In 2019 is een junior versie gelanceerd en de cursus is in het engels vertaald.

Doe de cursus ook!